TOP 10: Zasto je Lud - Kraj himna?



"U ime igre" je izasao pre 12 godina, to mu za nase uslove dodje kao neki klasik vec, ili ne? Ne znam zasto ali i dalje mislim da je Lud underrated reper, i da je zasluzio mnogo vise. Postoji tu neka doza hejta ka Janku od tih nekih nabedjenih andergraun indijanaca i ceo taj fazon, ALI... Po meni medju prvim izvodjacima koji je nekako kompletan za titulu repera (u toj sredini dvehiljaditih). Od sema rimovanja, price, odanosti zvuku do flow-a i ostalih sranja. Kraj je bila poslednja traka sa njegovog prvenca, i meni jedna od omiljenih pesama u to vreme (a i sada), oseca se ta atmosfera u pesmi, i nebitno iz kog si kraja. Za ovaj TOP10 ide deset razloga zasto ova bombica zasluzuje da bude smatrana za himnu, geto himnu.



1. Vidi ceo ovaj album je nekako skup i nasminkan. Nekako izlazi iz tog okvira teskih socijalnih prica, al opet se kroz tekstove provlaci neka umerena kolicina socijale i tuznih geto pricica ali kroz neki drugi ugao. Sad sve zavisi kada si i kako si ti prvi put dosao u konatakt sa ovim izdanjem, i na koji nacin si ga doziveo, to je sve vec neko licno sranje. U tom Bassivity talasu meni je Lud nekako imao najbolje momente, iako je vecina od nas mladjih (tada mladjih lol) vise forisirala recimo Struku ili nekog treceg (pricam o generaciji 90/91/92). Kraj ovde ima tu klasicnu pricu ulice, desavanja, ko, sta, kako, gde, a u isto vreme uopste nema atmosferu nekog pucanja i nasilja. Ovo je traka za jutarnje pakovanje paketa dok ti se nadrkana riba ne javlja dan peti, al tebe boli kurac za sve jer si ti mladi geto princ koji hasluje za svoje. Pesma bukvalno kao da je radjena za neki saundtrek, prija za usi, mozes da dozivis te filmske scene u glavi na svakoj liniji koje je Lud ovde skroz korektno srimovao. Cak iako mi je (godinama posle) spot bio skorz promasaj, ova traka nekako nije izgubila na svom smeku. A upamtiti samu traku bataljujuci njen video (vec sam rekao 5 godina posle) je prvi razlog da je upitanju himna.

2. Bit. Marvin Gaye sempl je isplesao skroz. Zapravo je sempl stvorio taj ambijent neke nostalgije, emocije, al opet uz dram sekciju i bas, ceo bit dobija taj ril geto momenat. 

3. Ovaj polu pevani refren daje to nesto. Zapravo je ceo refren kao neka mala zivotna leckija koji niti te savetuje niti te ostavlja ravnodusnim. Iskreno, nekad mi dodje da ocistim beretu u beloj atlet majici, dok iz zvucnika ide ovaj refren.

4. Pre upada na prvu strofu onaj intro pesme i ovo "Ugasi svetlo, bolje se vidi" je epic.

5. "I nije moj kraj kao svaki drugi kraj, ovde riba gola do pola prodje kao zmaj." Haha,pa cekaj sad. Ne znam koliko reperima uspe da srimiju nesto kao KRAJ-ZMAJ a da zvuci gotivno? Mada cela ova rima mi se toliko svidela na prvu, da mi je postala kao neki standard. Prosto  je na ovakvom bitu morao da uplovi ovako na najjace. Upad 9/10.

6. Lud se ovde kao neki Ace iz "Paid in Full" provozao sumnjivim ulicama i ispricao celu situaciju koja je oko njega. Od murije, drajv baja pa do bul terijera i izbodenog taksiste. Zapravo mozda i najveci plus ove pesme sto Lud sve vreme repuje kao neki posmatrac, u par navrata samo gruva to iz prvog lica, i to onako nista kurcenje samo tvrda spika.

7. Legitimno je repovati o licnim problemima, sranjima i to, ali ovaj fazon je nekako drugi nivo. Prosto se lik postavio u ulogu nekog pripovedaca i samo izbacio tu realnu pricu koja se desava po ulici. Ovo je vise priblizeno mejnstrimu nego nekoj teskoj andergraund situaciji. Ima taj duh njujorskog fazona, pesma da je na pocetku uradjena sa boljim spotom bila bi sto posto standardna na TV kanalima koji su pustali rep spotove. Tako da nazovimo to moderan hip hop ili tako neki kurac, gde je sa dozom estetike sve nekako upeglano i sveze. Tako da mu ovaj sedmi razlog dodje ta neka prica da je rep ipak nesto sto se godinama gura u mejnstrim, a Lud je ovde to pokusao naravno ostajuci nekako zadrzan na toj temi kriminala kroz rep.

8. Pricam o traci koja se bar kod mene i kod neke moje ekipe nalazila na mp3 plejeru. To jos nije bilo vreme drustvenih mreza i interneta (interneta u tolikoj meri). Rezali su se CD-ovi, jos rep nije osvojio u tolikoj meri. Nekako je pesma i dalje ostala tu, mislim da je ova traka na albumu bila pitka i ekipama koje nisu gotivile Ludovu muziku. Tako da ljubav za sve trake koje smo slusali u ne internet dobu.

9. On ovde prosto repuje. Iz linije u liniju Lud salta sa teme na temu. Nema objasnjavanja u pola strofe sta je neko, gde je neko. Stvar ide kao na pokretnoj traci bukvalno je svaka linija nekako za sebe. To daje na toj dinamici da ti slusanje ne dosadi. Takve rep stvari logicno znaju uvek bolje da prodju od nekih ustaljenih fazona gde lik repuje pola sata o nekoj ribi ili ortaku dileru.

10. Na kraju, kraj je kraj i lokalno sranje je ono sto je ustvari rep.





Коментари

Популарни постови