INTERVJU #9: Koolade

Matko Šašek aka Koolade. Ako bi balkanski rep imao kuma to bi bio on.


1. Sta ima novo u Zagrebu ovih dana, kako Koolade provodi svoje vreme?

U Zagrebu je sve više turista i burger barova. Dok se ja provodim u studiju, šetam se s psom po Jarunu, a izadjem skoro samo ako sviram negdje.



2/1. Tvoji bitmejking pocetci, oprema, prvi studio?

PC 386-ica, gramofon stariji od mene, pojačalo takodjer, u sobici za sušenje/peglanje veša, odnosno ostavi za višak stvari koje ne znaš gdje bi stavio, pa bacaš u tu sobicu/ostavu. To je bila ujedno soba za kompjuter. Software: Fasttracker… I peglaj!

2/2. Sta je tada imalo svoju prednost u odnosu na danas?

Dakle ona čar kad napaviš nešto iz ničeg. Tipa, snimiš akustičnu gitaru na multimedia mikrofon, što ispada tehnički grozno, pa onda narežeš sve i to završi na albumu od tipa Bolesne Braće i vrti se na radiju i svi to slušaju. Hahaha! Da su samo znali što slušaju!



3/1. Godinama si gradio rep zvuk na Balkanu, koji projekat ti je ostao upecatljiv po samoj atmosferi u studiju, koje scene se najradije secas?

Vrućina gradskog asfalta. Scena kad Nina Badrić ulazi u studio i brije s nama i govori kako joj je prejebeno to što radimo. Ali taj album je rađen baš preko ljeta. Nismo išli na more te godine. Baš zato da osjetimo tu melankoliju užarenog i praznog grada. Taj neki osjećaj. Ne znam ako me shvaćaš?

3/2.Omiljeni ljudi sa kojima je uvek zanimljivo za vreme snimanja?

Nema ništa zanimljivije od dobrog take-a, ili neke svježe stvari koju si napravio sam ili s nekim. Ne preferiram nikog pred nikim. Mene zanima to što čujem. Uostalom svako ima svoj dobar ili loš dan u kreativnom smislu, tako da nemam nekih preferenci kad se radi o ljudima s kojima surađujem.

4. Da li pratis regionalnu scenu, ko je po tvom misljenju od mladjih nada dobar u svom poslu?

Iskreno, sve slabije pratim sva ta nova imena, ali mislim i da to nema više neki smisao u današnje vrijeme. Svako si nađe nešto što mu leži, a novih artista ima gro! Tako da me više ni ne brine kad mi netko kaže: “E jesi slušao ovog ili onog?”. Na to obično odgovorim: “Jesi ti slušao ovog ili onog?”. Odgovor je u oba slučaja - ne. Ali to govorim sad opčenito o svjetskoj sceni. Od ovih “domaćih”… A ne znam koga bi izdvojio. U ZG su to ova mlađa generacija, nova škola… High5, Kuku$, Tvrdokor i tako to. Da budem iskren, slabo znam šta se dešava van Zagreba. Tako da nisam baš popratio novu srpsku scenu recimo. Trenutno sam u BG, i stalno me pitaju jesi čuo ove ili one. Jbg, nisam, sorry!


5. Prekookeanske saradnje sa ozbiljnim imenima, koga bi izdvojio kao najprofesionalnijeg za saradnju?


Masta Ace. Uvijek dolazi spreman na session, jebeni je perfekcionist, jako organiziran i odgovoran. Zna uvijek što želi i jako ozbiljno shvaća to što radi i to jebeno olakšava session.



6. Da li si vinil kolekcionar, imas li neke posebne rituale u preslusavanju stvari i semplova?


Nisam. Nisam neki crate digger. Nije da ne volim kopat kad mi je negdje usput, ali nije ni da sam u nekom lovu na samplove. Inaće ne sempliram baš puno. Zanimljivije mi je kad odsviram nešto i samog sebe sempliram. Meni je to svršavanje. Volim vinil naravno i danas ako kupujem muziku kupujem isključivo na vinilu, ali ne mogu reći da sam neki kolekcionar vinila. Na kraju dana, sama muzika mi je bitnija od medija. Ali i ruku na srce (a crate diggeri će se počet križat na ovo, znam) youtube je definitivno najveća riznica muzike danas. Mislim da ne postoji nikakva druga platforma s toliko muzike. I jbg, to je užasno convenient. A kad se baš zaljepiš za nešto, ideš to onda tražit na vinilu recimo…


7/1. Kako bi ukratko opisao jedan tvoj beat making session?

Bitan je vibe. Ali kreativni proces se razlikuje od beata do beata. Nekad krećem od sample-a ili melodije, ili bas linije, nekad od kicka i snare-a. Ne znam, u svakom slučaju, bitno je da je quantize izključen, jer tu se onda dešava najviše muzike. Taj neki nepredvidivi pomak, ta ljudskost, koju onda malo zategneš nekom ciljanom kvantizacijom. Ali opet, kad radiš trap, tu nema previše mjesta taj off grid. Tako da realno nema pravila. 


7/2.Kada znas da je bit zavrsen?

U 22:59… Onda idem pogledat neki film.

7/3. Imas li tokom rada u glavi nekog izvodjaca koga cujes na tom bitu?


Skoro uvjek. Što se naravno razlikuje se od beata do beata. Ali još bolje od toga je kad na beatu čuješ nekog tko ti je dostupan i onda mu pošalješ beat.



8. Tvojih TOP5 bitmejkera/producenata?

Ne volim to pitanje jer se ne mogu odlučit. A moram reći da imam i kategorije. Tipa kultni beatmakeri kao Primo, Dre ili Pete Rock, pa novi beatmakeri kao MXXWLL, Kxwledge i to, pa kategorija west coast producenata kao Battlecat i Dj Quik npr… Pa onda kultni producenti kao Quincy Jones ili George Clinton… I tako… 



9. Na sta mladji bitmejkeri/producenti treba da obrate paznju kako bi podigli lestvicu u svom radu?

Trebaju bit konzistentni. Stalno radit nešto. Samo kad imaš kondiciju možeš napredovat. A s time se dešava stalno neki upgrade što se opreme tiče, koja ti opet daje neke nove mogućnosti. Tako da da, dosljednost i kontinuirani rad je po meni najbitniji. S periodima od po tjedan-dva, kad ništa ne radiš i odeš hladit jaja negdje.



10. Planovi za 2018.godinu?

Želim izbacit 3 ili 4 albuma. Jedan sam već izbacio početkom godine s mojim bratom Rinomom. To je neki vibe trap, trip hop, instrumental hip hop album. Zove se NO. Sljedeći na popisu je Purple Orange, koji je u nekom future funk vajbu, pa nakon toga, tamo pred ljeto, izbacio bi još jedan koji je više u nekom g-funk/west coast vajbu. I tako… Radim sa Geraltom i Scriptorom na par stvari na njihovom nadolazećem zajedničkom albumu. Radim nešto novo s Kandžijom. Snimio sam nedavno stvar s Vojkom (Vrućinom), koju bi izbacio do ljeta. Radim dosta s ekipom izvana, koji me cimaju preko soundclouda ili FB. Od Europe, US do Australije. Uglavnom no name ekipa. Ali razlog zašto sam trenutno u BG (na dva-tri tjedna), pored par svirki koje imam, je nešto novo što kuham s Wikluh-om. Neću ništa više reći… A htio bi najavit svirku koju imam u Šećeru 10.03. sa svojim bratom Mystee-em i sestrom Kayom. Peace! One love!



Коментари

Постави коментар

Популарни постови