INTERVJU #14: Gagara | Helem Nejse

Kad pomislis na danasnje Sarajevo, jedna od asocijacija je Helem nejse. Malo smo caskali sa Gagarom, pa ti vidi sta i kako jer vec znas gde...


1. Sta ima novo u Sarajevu poslednje vreme?

U Sarajevu ništa novo, svako filozofira, kolektivno raja pazi da se ne izofira.Paranoja drobi, dok nas vutra stondira, fudbaleri plaču, odlučuje go u gostima.


2. "Go u gostima", kako si zadovoljan albumom, kakva je bila atmosfera za vreme snimanja?

Prošla je godina dana kako je objavljen album "Go u Gostima" tako da je to već stara vijest. Mi smo se davno okrenuli novom materijalu, kojeg planiramo objaviti na jesen koja dolazi. "Go u Gostima" se snimao godinu i po dana. Skupljali smo tekstove koje smo pisali za potrebe radijske emisije, pravili muzike i u konačnici složili jedanaest kvalitetnih stvarki. Sad kad poslušam album, skontam da je pravo dobar i nimalo naivan. Kreativni proces je jedan od ljepših segmenata ovog poziva, tako da mnogo uživamo radeći na pjesmama.


3. Kakvo je po tebi trenutno stanje na rep sceni BiH?

Stanje na rap sceni u BiH je dobro, trudimo se pratiti sve što se dešava. Neki puno rade, neki malo manje. Mislim da ima jako puno kvalitetnih ekipa koje prave repčugu ali ne dobivaju dovoljno pažnje, a isto tako, mislim da moraju biti puno uporniji. Također, pratimo i sve ostale scene i sve umjetnike nedeljom ugošćavamo u našoj radijskoj emisiji i zajedno s njima sviramo, pjevamo, pričamo i vrhunski se zajebavamo. 


4. Pratis li regionalnu scenu, tvoji favoriti?

Posmatrajući njenu kompletnu historiju, regionalna scena je iznjedrila ozbiljne emsijeve i bendove. Generalno volimo slušati domaću muziku tako da pratimo sva dešavanja u bivšoj Jugoslaviji, a sadašnjoj regiji. Favoriti su Vojko Vrućina, Edo Maajka, Dubioza Kolektiv, Letu Štuke, Zoster, Marko Louis, TBF, Marčelo, Stereo Banana i tako dalje, i tako bliže.


5. Saradnja sa Markom Louis je odlicno prosla, sa kim bi jos voleo da saradjus od "ne rep" izvodjaca?

Halid Bešlić, Edi Purašević, Mario Knezović, Natali Dizdar... 


6. Helem nejse je u julu u Beogradu, sta publika moze da ocekuje na nastupu?

Dolazimo prvi put svirati u Beograd i jedva čekamo predstaviti tamošnoj raji naš rad. Planiramo repat, pjevati, malo skakati i probat marihuanu koja nam se tamo ponudi. Publika može da očekuje Verdijevu Aidu u izvedbi Helem nejse hora bečkih dječaka, kao i dubstep verziju 38. Mocartove simfonije. Biće ludara i ono što možemo obećati jeste da ćemo u jednom momentu na koncertu reći „Dobro veče Beograde“. To je ipak industrijski standard. Uglavnom, braćo i seke, naletite u Zappa Barku 05.07. da se družite sa hipermegagiga veselim sarajlijama.


7. Ajfer sanjo 4?

 Izgleda da ćeš dobiti malu ekskluzivu. Sam si tražio. Helem nejse priprema Ajfer sanjo 4 i biće objavljen na jesen ove godine. Ono što možemo otkriti jeste da će biti regionalnog karaktera. Povezujemo se i to...


8. Omiljeni rep album?

Album koji uveliko uticao na naš rad od početka je „Slušaj mater“ Ede Maajke. To je remek djelo koje je promijenilo naše živote sa prvim slušanjem. Klasik.


9. Gde su najbolji cevapi u SA?

U Sarajevu su ćevapi svugdje dobri, tako da možete prošetati baščaršijom i sjest u prvu ćevabdžinicu koja vam je nadohvat ruke. Iskreno se nadamo da će naš grad biti popularan i po mnogo drugih stvari osim ćevapa. Recimo po mladoj ekipi iz Helem nejse. Oni se bave muzikom, teatrom i imaju svoju radijsku emisiju koja je jako slušana  


10. Planovi za naredni period?

Sviramo cijelo ljeto svuda po regiji, tako da smo sad u fazi pripremanja showa. Uporedo igramo predstavu u kultnom sarajevskom Kamernom teatru koja se zove „Sarajevski dani terorizma“ i pravimo nove pjesme za album. Radimo još neke stvari koje nećemo da otkrivamo. Pokrili smo ih dekicom i fino utoplili da ne nazebu, jer sve ide s nogu. Pratite nas i sve će vam biti nejasno.


Helem nejse Facebook: http://bit.ly/2mHr6k4
Helem nejse Youtube: http://bit.ly/2mBvX2W
Helem nejse Deezer: http://bit.ly/2DDLM13
Helem nejse Amazon: http://amzn.to/2mC5S3H
Helem nejse Google Play: http://bit.ly/2mMq5ox
Studio La Haine Facebook: https://www.facebook.com/StudioLaHaine/


Коментари

Популарни постови